Recept på samiskt bröd

Ni som följer mig på Instagram hänger även med i mitt vardagsliv när jag inte är med hästarna och här om dagen så bakade jag samiska tunnbröd. Då fick jag en kommentar av en bloggläsare att skulle jag inte kunna lägga upp receptet på bloggen?! Självklart kan jag göra det, för dethär är mitt absoluta favoritbröd, på samiskt vis som jag är van vid och verkligen älskar.
Jag är ingen expert på att baka, då är jag bättre med hästar, men Gahkku bröd, det kan jag baka :)

(bild lånad från google.se)

Här kommer receptet:

Lite smält margarin 
1 liter vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse torrjäst
1 deciliter sirap
1 tesked salt
4–5 deciliter vetemjöl 

Värm vätska och fett till fingervarmt (37° C).

Häll i jästen och rör om tills den löst sig.

Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap och salt.
Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar  (som en bulldeg).
Rör en stund låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på skiva som är mjölad.

Jag använder mig av ett hälljärn när jag gräddar bröden, den går på högsta värmen och jag vänder bröden en gång.
Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan. Låt brödet få lite färg och vänd dom sen.
Viktigt! pannan får inte vara för het, då kan brödet lätt brännas eftersom det är så tunt..


Hoppas det smakar!! :)


Kommentarer
Postat av: Nina Liljedahl

Vad kul att du gav oss receptet :-)
Men jag undrar vad hälljärn är förnågot? Funkar det med stekpanna i stället tror du? Jag bakade något slags tunnbrödsaktigt förr i tiden och det gräddade man i stekpanna. Blir riktigt sugen på att testa genast.

Svar: Det är en stor värmeplatta som man använder just för att baka dessa bröden, men en stekpanna går lika äran hoppas dom blir goda :- lycka till!!
clara norrvide

2012-11-06 @ 00:16:10
URL: http://stallskogalund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback